Majówka 2019

Majówka 2019

Propozycje Bieszczadzkiego Centrum Turystyki i Promocji na Majówkę 2019 r cieszyły się zainteresowaniem. Niestety, niesprzyjające warunki pogodowe do spacerowania po ustrzyckich szlakach spowodowały zmiany w organizacji Majówki.

W dniach od 1 – 5 maja mieliśmy okazję zaprezentować w Ustrzyckim Klubie Turystyki Kultury i Tradycji prezentacje multimedialne poświęcone atrakcjom Ustrzyk Dolnych i Bieszczadów oraz oprowadzać po Izbie Regionalnej w celu bliższego poznania historii Ustrzyk Dolnych i okolic.

Nie zabrakło także atrakcji w postaci konkursu turystyczno-krajoznawczego dla najmłodszych – „Znamy Bieszczady” oraz warsztatów oferowanych przez Bieszczadzkie Centrum Turystyki i Promocji tj. „Pierwsza Pomoc na szlakach turystycznych”, prowadzone przez Ratownika Medycznego - panią Annę Sydoryk. Poznaliśmy zasady udzielania pierwszej pomocy w warunkach górskich z uwzględnieniem elementów bieszczadzkich szlaków. W praktyce, na fantomie osoby dorosłej mieliśmy możliwość nauki resuscytacji oraz zakładania poprawnego opatrunku.

Majówkę zakończyliśmy warsztatami zielarskimi pt. „Zioła Bieszczadzkich Lasów” poprowadzonymi przez pracownika BCTiP. W ramach warsztatów uczestnicy poznali roślinność Bieszczadów: budowa i elementy roślin, miejsca i pory zbioru, zasady pozyskania poszczególnych części roślin oraz rodzaje przygotowania ziół. Uczestnicy dowiedzieli się co to jest fitoterapia oraz poznali zasady transportu i przechowywania ziół. Podczas warsztatów omówione zostały najbardziej znane rośliny ustrzyckich lasów i pól m.in.: czosnek niedźwiedzi, pokrzywa zwyczajna, dzika róża, poziomka pospolita, rumianek pospolity, lipa drobnolistna, olsza szara, sosna zwyczajna, bez czarny, jarząb pospolity, głóg jednoszyjkowy, borówka czarna, przetacznik leśny, jesion wyniosły, dąbrówka rozłogowa, jodła pospolita, kozłek lekarski, krwawnik pospolity. Najmłodsi mieli okazję nie tylko zobaczyć wymienione wyżej rośliny ale również je dotknąć i powąchać.

Atrakcją warsztatów było praktyczne wykonanie herbaty z elementów omawianych roślin np.: herbaty relaksacyjnej, owocowej, wspomagającej odporność oraz na trawienie. Uczestnicy mogli samodzielnie komponować mieszanki i zabrać herbaty do domu zapakowane w papierowe, ekologiczne torebki. Każdy z uczestników otrzymał harmonogram zbioru opisanych ustrzyckich roślin oraz przepisy na herbatki.

Podczas majówki zawitała do nas Telewizja Rzeszów w ramach programu Wiosna w Regionach i pracownicy BCTiP mogli zaprezentować dokonania na polu turystyki i promocji szerokiemu gremium telewizyjnemu.

BCTiP

 

Zobacz także